Strang, Jan. Puhelinluettelot ja osoitehakemistot : Suomen puhelinluettelot, osoitekalenterit ja yrityshakemistot v. 1847-1960 Näytä suurempana

Strang, Jan. Puhelinluettelot ja osoitehakemistot : Suomen puhelinluettelot, osoitekalenterit ja yrityshakemistot v. 1847-1960

952-90-6439-X

Uusi tuote

Strang, Jan. Puhelinluettelot ja osoitehakemistot : Bibliografinen luettelo Suomen puhelinluetteloista, osoitekalentereista ja yrityshakemistoista sekä niiden liitekartoista v. 1847-1960. – Helsinki : puhelinyhtiöt, 1995. – 200 s. Värikuvitus. 26 cm. Kangaskannet.

Tiedot

19,00 € Marg ALV

Tiedot

Strang, Jan. Puhelinluettelot ja osoitehakemistot : Bibliografinen luettelo Suomen puhelinluetteloista, osoitekalentereista ja yrityshakemistoista sekä niiden liitekartoista v. 1847-1960. – Helsinki : puhelinyhtiöt, 1995. – 200 s. Värikuvitus. 26 cm. Kangaskannet.

Vanhat puhelinluettelot ja niiden edeltäjät osoitekalenterit ovat arvokkaita tietolähteitä. Ne kertovat, missä osoitteissa vanhempamme, esi-isämme tai maamme suurmiehet ovat aikoinaan asuneet sekä sen mitä kauppaliikkeitä ja muita yrityksiä on missäkin ollut. Luetteloja käytetään mm. vanhojen kaupunkivalokuvien ajoittamiseen, sillä luetteloista löytyy tieto, minä vuosina kuvassa näkyvä liike on paikalla sijainnut. Kirjoissa on myös paljon muuta tietoa: karttoja kiinteistönomistajien luetteloita, teatterisalien pohjapiirroksia, ohjesääntöjä, reglementtejä ym..

Osoitekalentereita julkaistiin yleensä vain kaupungeissa – ensimmäinen Helsingissä vuonna 1847. Muissa kaupungeissa julkaiseminen alkoi myöhemmin – kuitenkin useimmiten jo 1800-luvun puolella. Osoitekalentereiden säännöllinen julkaiseminen loppui yleensä 1930-luvulla.

Suomen ensimmäiset puhelinluettelot ilmestyivät Helsingissä ja Turussa vuonna 1882 eli samana vuonna kuin puhelinliikennekin alkoi. Puhelinluetteloja julkaisivat aluksi yksityiset puhelinyhtiöt ja Suomen itsenäistyttyä myös valtion Posti- ja lennätinhallitus. Kussakin kaupungissa, kauppalassa ja suurehkossa taajamassa oma puhelinyhtiö julkaisi omia luettelojaan. Vuoden 1960 paikkeilla pienten paikallisten puhelinluetteloiden julkaiseminen lähes päättyi – tilalle tulivat paksut maakunnalliset puhelinluettelot.

Kirjaan on koottu yksityiskohtaiset bibliografiset tiedot kaikista Suomessa vuoteen 1960 mennessä ilmestyneistä puhelinluetteloista, osoitekalentereista ja yrityshakemistoista sekä tiedot tämän jälkeen ilmestyneistä maakunnallisista puhelinluetteloista. Kirjaan sisältyy myös tiedot Pietarin suomalaisista osoitekalentereista sekä "Sininen kirja" -tyyppisistä yrityshakemistoista. Kirjan alussa on Suomen osoitehakemistojen ja puhelinluettelojen julkaisemisen historia.

Monet vanhat puhelinluettelot ja osoitehakemistot ovat hyvin harvinaisia. Luettelossa mainituista kirjoista noin 300 on sellaisia, joita koko maassa on säilynyt vain yksi ainoa kappale. Tätä kirjallisuutta ei ole muualla luetteloitu – Suomen kansallisbibliografia ei näitä kirjoja tunne. Kirjaan sisältyvät tiedot siitä, minkä kirjaston kokoelmassa mikin kirja on löydettävissä.