Strang, Jan ym. (toim). Suomenlahden saaristokartasto – Atlas över Finska vikens skärgård : 1880 Näytä suurempana

Strang, Jan ym. (toim). Suomenlahden saaristokartasto 1880

9789515930026

Uusi tuote

Strang, Jan & Harju, Erkki-Sakari & Laurell. Seppo (toim). Suomenlahden saaristokartasto – Atlas över Finska vikens skärgård : 1880 : Uusintapainos K. G. Ekebomin merikartoista Viipurista Hankoon – Nypplaga av K. G. Ekeboms sjökort från Viborg till Hangö. – Vantaa : Genimap, 2006. – 160 s : kuv., kartasto , 35 cm. - Kirja on loppuunmyyty.

Tiedot

Tiedot

Strang, Jan & Harju, Erkki-Sakari & Laurell. Seppo (toim). Suomenlahden saaristokartasto – Atlas över Finska vikens skärgård : 1880 : Uusintapainos K. G. Ekebomin merikartoista Viipurista Hankoon – Nypplaga av K. G. Ekeboms sjökort från Viborg till Hangö. – Vantaa : Genimap, 2006. – 160 s : kuv., kartasto , 35 cm.

1800-luvulla Suomen vesien merikartoitus oli Venäjän sotalaitoksen monopoli. Meille tuntemattomalla tavalla Tie- ja vesikulkulaitosten ylihallituksen piirtäjä, insinööri K. G. Ekebom sai käsiinsä Venäjän laivaston salaisia merikarttoja ja pääosin niihin perustuen laati sarjan tarkkoja merikarttoja Suomenlahden pohjoisrannasta. Hän haki hankkeeseen valtion avustusta, mutta ei saanut kun Venäjän meriministerinä toiminut keisarin veli, suuriruhtinas Konstantin Nikolajevitsh ilmoitti, että karttojen julkaisemista ei pitäisi sallia lainkaan. Tässä vaiheessa Ekebomin kartat olivat kuitenkin ehtineet jo kirjakauppoihin.

Kirja on uusintapainos K. G. Ekebomin vuosina 1880–1886 julkaisemasta Suomen etelärannikon merikarttasarjasta. Karttasarja oli ensimmäisen kotimainen Suomen merialueiden kartasto. Se oli myös aikansa ylivoimaisesti paras kauppamerenkulun ja tuolloin vasta ensiaskeliaan ottaneen huviveneilyn käytössä ollut alueen kartasto. Uusintapainoksessa kartat on suurennettu 1:50 000 mittakaavaan ja leikattu nykyisten Suomenlahden merikarttasarjojen lehtijaon mukaisiksi aukeamiksi. Jo vuonna 1872 Ekebom oli julkaissut kaksi erillistä karttaa Helsingin ympäristöstä mittakaavassa 1:56 000. Ne ovat nyt mukana kumpikin yhdelle aukeamalle pienennettyinä. Kirjan tekstiosuus kertoo Suomenlahden kartoituksen vaiheista ja menetelmistä 1800-luvulla, K.G. Ekebomin elämästä, Suomenlahden vanhimmista majakoista sekä Ekebomin ajan laivaväylistä. Tekstin ovat kirjoittaneet Jan Strang ja Seppo Laurell. Kirjan kartografisen sisällön on toimittanut Erkki-Sakari Harju. Kirjan painos on loppuunmyyty. Kirjaa voi lainata kirjastoista tai kysyä antikvariaateista.